Kvetinár radí... Starostlivosť o izbové rastliny 1.

27.01.2018

Živé rastlinky nie sú len krásnym bytovým doplnkom a dekoráciou ale majú aj mnohé liečivé účinky a to nevraviac o ich okysličovaní nášho obydlia. No tak ako prejavujú oni svoju službu nám je potrebné aby sme svojou starostlivosťou prejavili aj našu službu my im.

Často sa ale stane, že našou prehnanou starostlivosťou alebo častou nedbalosťou typu ešte deň vydrží polejem ju zajtra ubližujeme rastlinkám najviac. A nieje to len čo sa polievanie týka. Často aj zlé umiestnenie v byte alebo nedostatočná teplota vlhkosť vedú k častému vyhinutiu rastliniek .

Pokúsime sa Vám poradiť ako sa správne starať o najčastejšie domáce rastlinky ktoré sa u nás bežne nachádzajú.

Začneme tými "zelenými" ne kvitnúcimi

Selaginella kraussiana- Vraneček, Šípatka, Hadí jazyk

Šípatka alebo aj Hadí jazyk pochádza zo západnej Azie. Optimálne pre pestovanie je mierne osvetlené stanovište, znesie aj polotieň. Na príliš tmavom stanovišti rastlina zle rastie. Pestovať ju môžeme aj pri umelom osvetlení. Šípatka má rád veľmi bohatú zálievku,v lete každodennú no počas zimy zalievame maximálne 2-3 do týždňa. Vyžaduje veľmi vysokú vzdušnú vlhkosť. Rosiť by sa mala niekoľkokrát za deň. Od marca do septembra hnojíme raz za 14 dní komplexným hnojivom pre dekoratívne listnaté rastliny odvďačí sa hustým listnatým porastom. Darí sa mu pri bežnej izbovej teplotev zime však nesmie klesnúť pod 18 až 19 stupňov C.

Draceana fragrans - Dracéna

Dracéna pochádza z Tropickej Afriky, Madagaskaru, Kanárskych ostrovov, Ázie. Patrí medzi teplomilné rastliny preto jej od jari do jesene doprajeme jasné rozptýlené svetlo, v zime jej vyhovuje priame slnko. V období rastu by sa teplota mala pochybovať medzi 18-24 stupňov C. Zalievame výdatne a to počas vegetácie, v zime zalievame minimálne. Vysoká vzdušná vlhkosť je veľmi dôležitá. Hnojíme bežným tekutým hnojivom 2x mesačne.

Zamioculcas- Zamiokulkas

Prekrásna nesmierne atraktívna rastlina so šťavnato zelenými zloženými listami má svoj pôvod na ostrove Madagaskar. Zamiokulkas je dosť nenáročný, rastie v širokom teplotnom rozsahu, znáša mierne sucho, aj menšie preliatie, nedostatok svetla i suchý vzduch. Najradšej však prebýva v teplej miestnosti, pri jasnom rozptýlenom svetle. Rastlinu od jari do jesene zalievame mierne, na miske nesmie byť voda. V zime zalievame zriedka. Rosenie Zamiokulkas nevyžaduje. Veľmi dobre reaguje na hnojenie minerálnymi hnojivami organickými na jar a v lete. Rastline doprajeme v zime 16-18 stupňov C, ale nie menej ako 12 stupňov C.

Schefflera arboriocola - Šeflera stromovitá

Táto rastlina pochádza z Austrálie, kde dorastá výšky až 40 m. Prekvitá červenými kvetmi. V bytových podmienkach však väčšinou nekvitne a považuje sa skôr za zelenú ne kvitnúcu rastlinu čo je omylom. Šeflery umiestnime na stanovište s minimom priameho slnka. Rosíme veľmi často a výdatne, mali by sme jej aj dvakrát do roka osprchovať listy. Počas obdobia rastu udržiavajte zeminu vlhkú, v zime zálievku len občasnú s teplotou 16 stupňov C. Od jari do jesene hnojíme 1x mesačne. Pri premočení zeminy zhadzuje listy. Rastlina obsahuje látky dráždiace pokožku a sliznicu .

Areca catechu - Palma areková

Palma areková pochádza zo strednej Malajzie. Plodom je 4 až 5 cm dlhá kôstkovica vajcovitého tvaru so semenom (Vnútri biele) známe ako ´´betelový´´ orech. Rastlina miluje svetlé miesto bez priameho slnka. Zalievame pravidelne najlepšie vodou izbovej teploty. Areka má rada vysokú vzdušnú vlhkosť , preto pravidelne rosíme. Počas leta hnojíme raz za 14 dní štandardným tekutým hnojivom. Neznáša nízku teplotu, doprajeme jej teda teplotu nie vyššiu ako 15 stupňov C.

Sansevieria cylindrica

Svokrin jazyk je obľúbený a pestovaný predovšetkým pre svoje dekoratívne listy. Môžu dorásť až do 25cm . Pochádza z Južnej Afriky. Rastline doprajeme dostatok svetla, nevadí jej však ani tieň. V období rastu zalievame minimálne, v zime zálievku obmedzíme. Premokrenie rastline škodí. Nevyžaduje vysokú vzdušnú vlhkosť, dobre znáša suchý vzduch. Raz za 14 dní hnojíme štandardným tekutým hnojivom. Ideálna je pre pestovanie bežná izbová teplota, v zime nesmie klesnúť pod 7 stupňov C. Celá rastlina je zdraviu závadna 

© 2018 Kvety Pre Vás Všetky práva vyhradené.
Vytvorené službou Webnode
Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky